RSS

к-т Мальовица, с.Говедарци, крепост Шишманово кале, Удрини езера

»» Курорт Мальовица – 26 км., /около 41 мин. по пътя за Говедарци /

»» с.Говедарци -19.20 км.,/около 25 мин./ »» Крепост Шишманово кале – 12 км., /около 15 мин./

»» Удрини езера -26 км., /около 41 мин.+4 часа преход/

Мальовица е малък курорт, намиращ се на 27 км от Самоков. Разположен е в северозападна Рила в подножието на едноименния връх на около 1700 м надморска височина. Тук са най-високите алпийски стени и скални маршрути. В комплекса има няколко ски писти с различна дължина. Наблизо се намира едно от най-красивите високопланински езера на Балканския полуостров – Страшното. Връх Мальовица се достига за около 2-3 часа, откъдето се открива невероятна гледка.

курорт Мальовица (Maliovitca-kurort)

Туристически маршрути от хижа Мальовица

  • Мальовишките езера и вр. Ушите – 1:30 ч;
  • Заслон Орловец ( БАК ),Вр. Злия зъб (2678 м), вр. Ловница (2695 м) – 2:00 ч;
  • Заслона на Страшното езеро – 2:20 ч;
  • Вр. Мальовица – 2:30 ч.
  • Хижа Иван Вазов – 6:00 ч;
  • Хижа Мечит (през Страшното езеро) – 8:00 ч;
  • Рилски манастир (през връх Мальовица) – 5:30 ч;
  • Хижа Рибни езера – 10:00 ч;

» с.Говедарци

Селото се намира в предпарковата зона на Националния парк Рила, по поречието на река Черни Искър. Разположено в Говедарската котловина на 1268 м надморска височина. На около 2 км от селото в подножието на връх Малък Мечит /2535м/ е изградена ски писта с дължина 1.5 км до хижа Мечит. Пистата се обслужва от ски-влек „Помагалски“ с дължина 1300 м. и детски влек с дължина 250м. До пистата е изградена чайна и има ски гардероб.

с.Говедарци (s.Govedartci)-1

с.Говедарци (сGo.vedartci)-2

През лятото водоемите, в които може успешно да се лови пъстърва, се броят на пръсти. Това най-често са планинските езера.., но понякога има и изключения – като водоемът над с.Говедарци. В него се лови предимно американска пъстърва с различни размери, между които има и трофейни – достигащи до над 3 кг. Можете да хванете още и по някоя жълта пъстърва, сивен и балканка.

 

» Крепост Шишманово кале

Шишманово кале се намира на пътя за селата Говедарци и Бели Искър, след град Самоков. Точното местоположение е по пътя за Говедарци (преди с.Бели Искър ) в Шишманов проход, в подножието на Шишманов връх, на десния бряг на р.Бели Искър

В подножието на върха е разкрита ранно-християнска базилика, а до нея – манастирски комплекс, който е бил опожарен през VII в. Археолозите са категоричени ,че градежите са от Римската епоха, които са били опожарени и разрушени от нахлули през VI – VII в. варвари. Сред хората от околните села се разказват приказки и легенди свързани с цар Иван Шишман и неговите последни дни. Повечето извори, местности, проходи, и върхове в този район носят имена свързени с Шишман. Според преданията на това място цар Шишман се е изправил за последна битка с турците. В разгорелия се бой му била отрязана главата, но тъй като бил с изключително здраво телосложение продължил да се движи напред още няколко метра, като размахвал меча. След като паднала, главата се претъркулила седем пъти, така се появили седем извора, наречени Цареви кладенци. .

Интересно е, че всяка година на Гергъовден ромите от околността отиват на хълма, взимат вода, използват я за пиене и измиване на болни хора, като вярват в чудодейната и сила.

Шишманово кале(Shishmanovo kale)-1

Още по-назад в историята отвеждат находките от селища на древните траки, живели в подножието на Рила и развивали рударство и добив на желязо още в древността.

Шишманово кале (Shishmanovo kale) 2

При разкопаването на Шишманово кале, специалистите са се натъкнали на невероятни находки – освен зидовете на известната Петрова църква и останки от кале (крепост) са открити две крепостни стени, части от други сгради и кула, своеобразно предградие – на практика цял един град от Средновековието, от Второто българско царство, и то само на 3 км от Самоков!

 

» Удрини езера

Урдините езера са езерна група с ледников произход в Рила планина. Те не са развити като туристическа забележителност толкова добре, колкото Седемте рилски езера, тъй като са разположени в най-труднодостъпните части на Северозападна Рила.

Те са шест на брой и някои от тях имат имена — Сухото, Рибното (да не се бърка с Рибното езеро от Седемте езера), Ботаническото, Паницата.

От комплекс Мальовица може да се направи пешеходен преход (4.00ч) през местността Яворова поляна и по долината на Урдина река до циркуса на Урдини езера.

Удрини езера (Udrini ezera)