RSS

гр. Сапарева баня, с.Паничище

»» Сапарева баня – 31 км., /около 33 мин./

»» Паничище -40.00 км., /около 47 мин. , от Сапарева баня по панорамен планински път-20 мин. с автомобил/

» Сапарева баня, Сапаревобанският гейзер

Сапарева баня се гордее както със своята много студена и чиста планиска вода за пиене , така и с уникалната си минерална вода , която е една от най-горещите в Европа , с температура от 103 градуса по целзий. В центъра на град Сапарева баня блика едниственият гейзер на Балканите.

Сапарева Баня (Sapareva Bania)

Горещите минерални извори са създали предпоставка за подем на селището през римския период. И днес могат да бъдат видени останките от римските бани и от крепостните стени на римския град.

църква“Свети Никола” /cherkva "Sveti Nikola"/

 

Забележителност в центъра на Сапарева баня е средновековната църква“Свети Никола”, строена през XIII в. Реставрирана е в сегашният и вид през 1937 г. Отличава се със своята архитектура – кръстокуполна църква от рода на свободният кръст с голяма полукръгла апсида.

 

» с.Паничище

Паничище /Panichishte/Планниският курорт Паничище е разположен в Северозападна Рила на 1400 м.н.в. сред красиви и свежи иглолистни гори между Сапарева баня и Седемте Рилски езера . Паничище е удобна и близка дестинация за разхотка и почивка , защото се намира на 47 мин. с кола от с.Райово Предлага отлични условия за практикуване на зимни спортове , като ски-пистите „Аждера“ , „Бекяра“ , детски писти и писта за дълго бягане с дължина 5000 метра . Лятото е изходен пункт за многобройни туристически маршрути в Северозападна Рила. От тук тръгват маршрутите за Седемте Рилски езера , за Мальовица, за Рилски манастир и за Скакавишкия водопад . Курортът Паничище носи името на намиращото се в близост тектонско езеро, което има формата на паница. То е най-ниското рилско езеро.