RSS

Сапаревобански манастир „Св.Стефан”

»» 30 км., /около 37 мин./ - на 3 км югоизточно от гр. Сапарева Баня

САПАРЕВОБАНСКИ МАНАСТИР "СВ. СТЕФАН"  1Сапаревобанският манастир се намира в Северозападна Рила (на рида Джоганица) и на десния бряг на река Джерман. Отстои на около 3 км югоизточно от град Сапарева баня.

Според предание манастирът е основан по време на Втората българска държава, а след турското нашествие е опожарен. През 1921 г. двама братя – монах и свещеник се заели със задачата да възстановят светата обител. Благодарение на техните усилия и с труда на местното население през 1923 г. манастирската черква е била осветена от Софийския митрополит Стефан. Понастоящем Сапаревобанският манастир е постоянно действащ. Представлява комплекс, състоящ се от черква и жилищни сгради. Недале1 от манастира се намира и аязменият параклис „Св. Стилиян”.

САПАРЕВОБАНСКИ МАНАСТИР "СВ. СТЕФАН"  2

Св. Стилиян Пафлагонийски“, чийто патрон (наричан от народа – „Св. Истилиян“) е смятан за закрилник на децата („Чедозастъпник“). На около 1 км южно от манастира, на десния бряг на река Джерман се намира построеният през 1985 г. параклис „Св. св. Петър и Павел“